Ten opzichte van de jaarrekening 2019 (de laatste inventarisatie van de risico's) is er sprake van vier wijzigingen van risico's in de top 10 van de financiële risico's. De wijzigingen voor de begroting 2021 bestaan uit een andere inschatting van de risico's: 'algemene uitkering' en 'beperkte beschikbaarheid personeel', het toevoegen van een risico in verband met het Covid-19 (Corona) virus en het daardoor vervallen van het risico van vervanging financieel systeem.
aanpassingen:
- voor de herziening van de algemene uitkering zijn er inmiddels twee onderzoeken uitgevoerd en gepubliceerd. Duidelijk is dat de herverdeling van het sociaal domein (fors) negatief uitpakt. De herverdeling van het klassieke deel is nog onbekend. Gelet op de uitkomst van de herverdeling van het sociaal domein en mogelijke herverdeling van het klassieke deel is het risico naar boven bijgesteld. Vanwege de impact van een herverdeling is het risico hoger ingeschat en zijn zowel de kans als de financiële impact op een score 5 gezet. De mogelijke financiële impact is op 2 keer het maximale bedrag van € 688.000 gezet.
- de totaalscore voor 'beperkte beschikbaarheid geschikt personeel' is naar beneden bijgesteld van 10 naar 6. De verwachting is dat door de aantrekkende arbeidsmarkt, alleen het aantrekken van personeel voor bepaalde specialistische functies lastig is te realiseren.
- door de uitbraak van het Covid-19 (Corona) virus in het voorjaar 2020, is er sprake van een nieuw risico. De impact van dit risico en de mogelijke financiële gevolgen, zijn op moment van samenstellen van deze begroting nog niet in te schatten. Vooralsnog wordt uitgegaan van een maximaal effect van € 688.000.
- het risico implementatie financieel systeem is door de toevoeging van het nieuwe risico in kader van Corona komen te vervallen.
De gemeente Dalfsen behaalt met een ratio van 5,3 waarderingscijfer A. Dit betekent dat de gemeente in zeer ruime mate in staat is om tegenvallers op te vangen zonder dat dit de continuïteit van de organisatie in gevaar brengt. De norm die wij onszelf hebben gesteld komt op een score van 2 (uitstekend). In vergelijking met andere gemeenten scoren wij zeer hoog, dus positief.
Uit de financiële kengetallen kunnen we concluderen dat onze schuldenpositie en solvabiliteitsratio goed te noemen zijn. Tevens is de gemeente in het meerjarenperspectief (2023 en 2024) in staat de structurele lasten met structurele baten af te dekken. De gemeente heeft bovendien nog de mogelijkheid om meer inkomsten uit belastingen te verwerven. Ten aanzien van de grondexploitaties is te zien dat de komende jaren de voorraden gronden afnemen en daarmee de kwetsbaarheid wordt verminderd. Al met al kunnen we concluderen dat er sprake is van een gezonde financiële positie en een positieve ontwikkeling hierin.