1 Bestuur, ondersteuning en algemene dekkingsmiddelen

Belangrijke ontwikkelingen

Bestuurlijk samenspel raad en college
De wisselwerking tussen samenleving en overheid, en daarbinnen tussen de verschillende politieke, bestuurlijke en ambtelijke schakels, valt of staat met de invulling van samenwerking. Bij het verkennen van de ontwikkeling van het bestuur is in 2019 de meeste aandacht uitgegaan naar het participatiedeel van de democratie, oftewel de wijze van betrekken van inwoners bij het ontwikkelen en uitvoeren van gemeentelijk beleid. In september 2020 is traject ‘Goed Goan’ gestart en ligt de focus meer op de interne samenwerking, oftewel het bestuurlijk samenspel tussen raad en college (representatieve democratie). Wel met de notie dat het bestuurlijk samenspel niet in isolatie functioneert, maar plaats vindt in de brede context van de Dalfser samenleving en de ambtelijke organisatie.

In 2021 wordt ‘Goed Goan’ vervolgd met sessies en werkbezoeken, gericht op het verkrijgen van inzichten over het bevorderen van een soepel samenspel van inwoners, bedrijven, organisaties en overheid. Het proces en de weg ernaar toe zijn daarbij evenzo belangrijk als het uiteindelijke resultaat van het traject Goed Goan. Uitgangspunt is niet meteen in structuuroplossingen te schieten, maar de tijd te nemen om samen ervaringen en verwachtingen bij het bestuurlijk samenspel te doorgronden. Dit is een continu proces van reflectie. Om te voorkomen dat opgedane inzichten tijdens het traject ‘Goed Goan’ over (de invulling van) de rol van de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie van het traject Goed Goan vervliegen, wordt in een visiedocument vastgelegd wat het traject ons heeft opgeleverd, welke (voorlopige) keuzes we hebben gemaakt en waarom en wat benodigde structuuraanpassingen zijn die gemaakte keuzes vereisen.

Participatiebeleid
Participatiebeleid hangt nauw samen met de (door)ontwikkeling van het bestuur. Steeds meer maakt participatie onderdeel uit van het proces van het tot stand komen van beleid en besluiten. We ontwikkelen steeds vaker samen met onze inwoners en bedrijven ons beleid en vinden het belangrijk om te weten wat onze inwoners van ons verwachten. Op diverse plekken in de gemeentelijke organisatie wordt aan participatie gewerkt. Door het ontwikkelen van eenduidig participatiebeleid en het investeren in en beheren van aansluitende participatietools ontwikkelt participatie zich van decentraal naar centraal. Door meer regie op participatie te creëren wordt voorkomen dat er grote verschillen in aanpak en middelen ontstaan, wordt herkenbaarheid en eenduidigheid ook extern gerealiseerd en kan een goede afweging gemaakt worden in besluitvorming over nieuwe initiatieven.

Mede door het coronavirus is het grote belang van online en offline participatietools ervaren. Voor de korte termijn kan met quick wins online participatie worden georganiseerd. Voor de lange termijn is het noodzakelijk om op basis van participatiebeleid keuzes te maken in middelen die daarop aansluiten.
Begin 2021 wordt de raad geconsulteerd over de kaders voor participatie, waarna participatiebeleid ontwikkeld wordt. Daarbij maken we naast de ervaringen tot nu toe, ook gebruik van de inzichten uit het traject van bestuurlijke vernieuwing uit 2019.

Regio Zwolle
De nieuwe Agenda van Regio Zwolle zet veel in beweging. Naast de lopende inzet binnen de opgaven economie en menselijk kapitaal zijn in 2020 de tafels Leefomgeving en Energie van start gegaan. In 2020 is daarnaast de Regiodeal Regio Zwolle met het Rijk gesloten.
De invulling en aanpak van de vijf regionale opgaven wordt in 2021 verder uitgewerkt. De sleutel om de voordelen uit de regionale samenwerking naar Dalfsen te halen, ligt in een actieve bijdrage aan coalitions of the willing. Dit vergt zowel intern als extern richting de Regio een stevige inzet, deze structuur is in 2020 verstevigd.
Op diverse ontwikkelingen zijn al coalitions of the willing, denk hierbij aan de human capital agenda (HCA). De verwachting is dat in 2021 meer coalitions of the willing zullen ontstaan. De Visie op Regio Zwolle (2020) geeft inzicht in de vraagstukken die voor onze gemeente van belang zijn binnen Regio Zwolle, zodat kan worden aangesloten bij coalitions of the willing die bijdragen aan onze (economische) opgaven. Het thema leefomgeving is een belangrijk spoor om op aan te (blijven) haken. Voorbeelden van aanvullende belangen van Dalfsen liggen onder andere binnen de thema’s inclusieve economie, bereikbaarheid en duurzame energie.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 11/18/2020 11:26:09 met de export van 11/18/2020 11:22:46