6 Inkomensondersteuning

Belangrijke ontwikkelingen

Participatie
Als gevolg van de corona-crisis stijgt het aantal werklozen. Een groot aantal hiervan kunnen een beroep doen op regelingen vanuit het UWV (WW) en gemeente (Participatiewet). Het aantal uitkeringsgerechtigden neemt in 2020 en 2021 toe. Meer hierover wordt vermeld in de notitie corona, die als separate bijlage bij de begroting wordt meegezonden.

In 2020 en 2021 wordt gewerkt aan meer Grip op Participatie en Re-integratie. Daarbij staan betere registratie van gegevens en meer uniformiteit in werkwijzen centraal. In april 2021 vindt een evaluatie plaats van de stand van zaken tot dan. Met en in de Arbeidsmarktregio Zwolle wordt ingezet op betere Werkgeversdienstverlening en betere matching tussen vraag en aanbod van werkgevers en werkzoekenden. Landelijk wordt gewerkt aan een "cao participatiewet' voor werknemers met een arbeidsbeperking. De details hiervan -en daarmee de impact op de uitvoering- zijn nog niet bekend en worden in het najaar van 2020 verwacht.

Statushouders
2021 zal in het teken staan van de invoering van de nieuwe wet inburgering, waarin we in regionaal verband samen werken als het gaat om de verschillende inburgeringsroutes. Nieuwe inburgeraars moeten sneller en beter kunnen participeren, liefst via betaald werk. Intensievere en duale inburgeringstrajecten kunnen hier een bijdrage aan leveren. Lokaal zullen we verder uitvoering geven aan de aandachtspunten uit de evaluatie van het plan van aanpak 'Thuis in Dalfsen'.

Aanpassing individuele studietoeslag
Jongeren met een beperking die een studie volgen kunnen op grond van de Participatiewet in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag. Gemeenten hebben nu nog de mogelijkheid zelf de hoogte van de studietoeslag te bepalen. Bedoeling is dat vanaf 2021 de hoogte van de studietoeslag landelijk wordt bepaald via een ministeriële regeling. Er zijn normbedragen vastgesteld per leeftijd. Deze bedragen wijken niet zo veel af van de bedragen die nu in de gemeente Dalfsen worden gehanteerd.
Naast de vaststelling van landelijke normbedragen, is een tweede verandering dat de omschrijving van de doelgroep is aangepast. De omschrijving wordt: "personen die door ziekte of gebrek niet in staat zijn naast de studie inkomsten te verwerven". Het is nog onduidelijk of door deze nieuwe definitie het gebruik van de regeling veel zal veranderen.

Wijzigingen Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
In 2021 wordt een wijziging van de Wgs van kracht hetgeen betekent dat gemeenten actiever moeten omgaan met signalen van (mogelijke) problematische schuldsituaties. Daarnaast is een wetswijziging in voorbereiding die gemeenten de mogelijkheid geeft advies uit te brengen bij de kantonrechter als door een inwoner bij de rechter een verzoek wordt gedaan tot bewindvoering. Deze wijziging gaat mogelijk van kracht in 2021.
Beide wijzigingen hebben tot gevolg dat gemeenten meer inzet moeten plegen om uitvoering te geven aan de Wgs. Er zal worden bezien of de huidige capaciteit/formatie voldoende is om de wijzigingen van de Wgs te kunnen uitvoeren.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 11/18/2020 11:26:09 met de export van 11/18/2020 11:22:46