Paragrafen

8 Duurzaamheid

Inmiddels zijn we met het beleidsplan duurzaamheid nu 3 jaar onderweg. In die jaren zijn zowel in de gemeente als binnen de gemeentelijke organisatie veel stappen gezet op het gebied van duurzaamheid.  Bij veel onderwerpen/ thema's uit het Uitvoeringsplan duurzaamheid is vanuit de gemeente veelal de rol als initiator aangenomen. Door de toenemende bewustwording op het gebied van duurzaamheid in de gemeente en in de organisatie, kunnen we naar de toekomst toe kijken waar we deze initiërende rol kunnen verleggen naar adviseur of ondersteuner. Voorbeelden hiervan zijn: de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen en de verduurzaming van scholen.

De komende jaren spelen er echter ook een aantal belangrijke onderwerpen waar we als gemeente initiatief moeten nemen.

Regionale energie strategie : De gemeente Dalfsen is onderdeel van de RES regio West-Overijssel. In  2020 is er een concept bod aangeboden aan de landelijke organisatie. Dit conceptbod wordt momenteel verder uitgewerkt en in 2021 zal dit leiden tot een RES 1.0. De RES wordt 2-jaarlijks herijkt. In 2021 zal er ook meer nadruk worden gelegd op de communicatie over de RES naar de inwoners van de gemeente. Bij het proces van de RES worden waar nodig ook andere relevante beleidsvelden betrokken, zoals bijvoorbeeld ruimtelijke ordening.

Transitievisie warmte: In het klimaatakkoord is afgesproken dat er een transitie gaat plaatsvinden van aardgas naar duurzame manieren van verwarmen van gebouwen. Om deze transitie in Dalfsen vorm te geven moet er eind 2021 een transitievisie warmte beschikbaar zijn voor Dalfsen. Hier wordt het komende jaar hard naar toegewerkt. In deze visie wordt waar mogelijk ook een koppeling gemaakt met opgaven die in andere beleidsvelden spelen, te denken valt aan: openbare ruimte (bijv. rioolvervanging), maatschappelijke ondersteuning (combineren met maatregelen om langer thuis te kunnen wonen) en klimaatadaptatie.  Daarnaast wordt er in 2021 gestart met het maken van wijkuitvoeringsplannen, waar gedetailleerd staat beschreven hoe bepaalde buurten/wijken de transitie naar “aardgasvrij” kunnen maken. De gemeente heeft in allebei deze producten een regierol.

Richtlijnen voor het opwekken van energie: naast de in 2020 vastgestelde kaders voor de kleinschalige opwekking van energie (voor eigen gebruik) wordt er gewerkt aan ruimtelijke kaders voor grootschalige energieopwekking. Dit nieuwe beleid zal zich in 2021 verder uitkristalliseren.

Een ander noemenswaardig project wat in 2021 loopt is de verdere professionalisering van het Energieloket. Door regionaal de samenwerking op te zoeken is er bereikt dat 22 gemeenten uit de omgeving zich verenigd hebben in één aanbesteding voor een verbeterd Energieloket. Met dit loket verwachten we nog beter de inwoner te kunnen ondersteunen bij energie gerelateerde vragen.

Diverse andere projecten die momenteel lopen:

  • Verduurzaming gemeentelijke panden (voorstel gereed Q1 2021)
  • Verduurzaming maatschappelijke panden
  • Informeren bedrijven over verduurzaming
  • Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) met energy game
  • Samenwerken aan projecten met de Duurzame Dorpen
  • Duurzame mobiliteit gemeentelijke organisatie
Deze pagina is gebouwd op 11/18/2020 11:26:09 met de export van 11/18/2020 11:22:46