Wet Waardering Onroerende Zaken
Vanwege de positieve economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zien wij een positief effect op de vastgoedmarkt. In de ontvangen brief van de Waarderingskamer in januari 2020 is vermeld dat de WOZ waarden van woningen zijn tussen de waardepeildatum 1 januari 2018 en 1 januari 2019 gemiddeld met 6,9 % gestegen. De WOZ waarden van de overige onroerende zaken zijn in diezelfde periode gelijk gebleven. Dit is een hoger stijgingspercentage ten opzichte van waardepeildatum 1 januari 2017 en 1 januari 2018 (5,1% stijging voor de woningen en 1,3% daling van de overige onroerende zaken).
Door de corona crisis zijn de onzekerheden over de economische ontwikkelingen en het effect op de WOZ waarden groot. Tot op heden heeft de crisis nog geen zichtbaar effect gehad op de marktwaarde van onroerend goed. Een mogelijk effect zal naar verwachting pas vanaf 2022 aan de orde zijn.
De uitvoering van de Wet WOZ wordt gecontroleerd door de Waarderingskamer. In het rapport van bevindingen wordt de weergave van de inspectie weergegeven. Het eindoordeel bestaat uit een viertal oordeelcategorieën te weten:
1. De uitvoering verloopt goed
2. De uitvoering is voldoende
3. De uitvoering moet op onderdelen verbeterd worden
4. De uitvoering moet dringend verbeterd worden.
Naar aanleiding van de meest recente onderzoeken naar de kwaliteit van de taxaties is het oordeel van de Waarderingskamer aangepast van Voldoende naar Goed. De Waarderingskamer heeft ingestemd met bekend maken WOZ-waarden voor 2020 (waardepeildatum 1 januari 2019).